Monday, November 29, 2010

tomyam memang sedap

bila aku alpa, kau datang.
aku dapat rasa apa yang aku buat tu salah.
tapi hati aku menafikan.
sebab ada makhluk kau yang lain mendampingiku dengan erat.
aku leka, kau masih ingat aku.
sedangkan aku hanyut dalam perkara yang tidak pasti.
semakin aku dekat dengan mereka,semakin aku menjauhkan diri dengan kau.
semakin banyak imbuhan dosa yang lain aku dapat.
kau terlalu baik.
aku tak pernah sedar.
maafkan aku.
kau terlalu pemaaf.
aku tak pernah nak menghargai.
maafkan aku.
kau terlalu mengingati.
aku tak pernah nak ingat.
maafkan aku.
kau terlalu penyayang kepada hamba2 kau.
tapi adakah aku di antaranya?
setelah banyak manfaat yang kau berikan.
aku tak pernah nak pandang.
lagikan untuk bersyukur.
TAPI
aku tahu manusia boleh berubah.
terima kasih kerana selalu mengisi
kedukaan aku,
kesepian aku,
keperitan aku.
kerana kau, aku masih boleh bertahan.
terima kasih.
aku harap kau akan selalu dekat dengan aku hingga ujung waktu.
jangan biarkan makhluk-Mu yang tidak bermanfaat mendampingi aku.
aku harap perubahan ini biarlah berkekalan.
lindungilah aku.
I LOVE YOU.

nota sipi2: tajuk entry memang tak berkaitan. sekadar untuk mengimbangkan perkara dunia dan akhirat.

tapii megi tomyam memang shedappppp. nyoma3 slurpppp

Thursday, November 25, 2010

cara2 nak buang bayi

ye gejala sosila eh sosial makin menjadi2. ye makin menjadi2. itulah ayat2 biasa kita dengar kat mana2 akhbar di negara 1 Malaysia. kerajaan Malaysia memang sangat bertungkus lumus membanteras masalah buang bayi. dan langkah2 yang diperkenalkan juga sangat 'berkesan' sampai kes buang bayi meningkat dengan happily hell after.

entry ni sebenarnya nak ajar camne nak buang bayi dengan betul. sebab saya dah bosan dengan cara nak membanteras. sebab yang mencadangkan pencegahan itu sungguh tidak layak. mereka mencanangkan bla3 tapi gaya hidup mereka dan keluarga mereka sebijik macam Parit Hellton. oh saya lupa. konsep 1 Malaysia adalah mencampurkan semua unsur2 budaya menjadi sebahagian hidup kita.

jika anda2 (babi) di luar sana mempunyai niat nak buang bayi (baby) anda selepas selamat melahirkan, silalah layan video masyuuk ni dulu. mana tahu boleh stim lebih sikit lagi. boleh buat and buang lagi. kan3???


stim tak tengok bideo ni? tak stim bermaksud hati anda memang 'lembut'. hati lembut ni bagus. boleh masuk majalah Mangga jadi model dalm pool sambil gulung2 bulu ketiak.

sebelum proceed dengan cara2 nak buang bayi, apa kata anda praktikkan dulu benda yang saya tulis kat bawah ni. sebab dengan cara ni menambahkan lagi keyakinan anda untuk menjadi sohabat saitoonnn.
1) first sekali, anda pergi kat area2 orang buang sampah and try duduk dalam kotak kat situ. kejap je. 10 minit. best tak rasa?
2) pastu try buat2 mampus pastu upah mane2 hanjing gigit2 anda sampai berdarah2. best tak? best gileeeee kottttt
3) then anda upah pasangan anda yang berjasa melahirkan baby tadi, suruh dia bakar anda hidup2 dan buang anda kedalam tong sampah or wateva. syok kan3???
4) last but not least, duduk senyap2 dalam lubang najis. ambik bau je. ala kejap jeee.

dah yakin?kalo dah selesai praktikkan benda2 bijak di atas, bolehla proceed dengan cara2 bernas untuk buang bayi anda. caranya ialah......























TAKDE CARALAH B***H!! PANDAI BUAT PANDAI TANGGUNG LA. KAU INGAT KAU SORANG JE NAK HIDUP. KAU INGAT BABY KAU TAK NAK RASE BETAPA BESTNYE BER******H. YAWWW!!!

nota baik: ingatlah balasan Allah. tak didunia, di akhirat. lagi bagus kalau kena dua2. hoho bye!

Wednesday, November 24, 2010

teman lelaki pilihan

MUKADIMAH:
rasa best la nak tulis pasal cintas2 ni. saya dengan nada serius sebenarnya tak suka cakap benda2 mengkhayalkan ni depan2 public. lagi2 kalau video2 cintas dipost kat dalam fakebook yang buat ramai GALZ2 terawang2 dan sambil bermonolog dalam hati 'pakwe aku sebijik la macam dalam bideo ni. untungnya aku dapat die'. marila sedih beramai2 bagi golongan yang single kerana dalam hati mereka2 ini pula akan berkata 'bestnye kalo dapat pakwe camni'. ye memang best kalau betul2 wujud lelaki macam dalam bideo tuh. tapi bagi pendapat saya yang kurang bernas ni, bideo macam tu tidak realistik, tidak logic dan membantu kepada anak2 remaja berangan kosong. wohaha. sebabnya kemungkinan besar GALZ2 yang tadi tuh akan merana ditinggalkan kekasih yang konon2 nya sama dalam bideo khayalan tadi. itu cuma pendapat saya sahaja. anda sangat beruntung jika memang dapat 94% lelaki macam dalam bideo2 terbabit.

ISI-ISI PENTING:
okay berbalik kepada tajuk entry saya di atas. teman lelaki.teman lelaki ni bukanlah maksudnya macam 'DIA PILIH KLCC DOWH'. ni maksudnya teman lelaki a.k.a suami di dunia dan di akhirat. okay every woman wants the very2 best3 for her other half. tapi mungkin berbeza citarasa. ada yang suka kering macam afdlin shauki. ada yang suka gemuk macam saiful apek. tinggi and pendek and whatever sifat fizikal manusia. tapi kalau dari segi lahiriah pun ada jugak certain2 chracteristics yang menjadi idaman. hoho.. contoh one of my friend, alyaa. ciri2 die suka ialah berkarisma. saya sampai sekarang tak tahu what is the inside of charisma. mungkin bijak or pandai berkata2. tapi sifat lelaki memang pandai berkata2. oh shit. haha..

as usual, budak2 sekolah suka yang perfect macam dalam2 cite2 melayu. jangan cakap orang. saya pun macam tuh dulu. ngehehe. sifat gatal saya datang masa naik sekolah menengah. dahla sekolah perempuan je+sekolah arab (ehem3). yang lelaki hanyalah cikgu2 dan tukang kebun. takde pilihan kot nak menggatal. bodoh la aku mase sekolah. takkan nak minat tukang kebun. so minatla para2 cikgu or ustaz kat sekolah. macam sangap je dulu. bukan saya je okay. boleh kata almost minat cikgu laki. pantang ada cikgu praktikal yang muda bergetah korang (+saya) mulala buat perangai lain macam dan macam lain dari yang lain.

dari hasil kajian tipu2 termasuk pengalaman saya sendiri, ciri2 lelaki yang budak2 sekolah perasan dewasa ni suka ialah :
1) hensem kacak bergaya
2) leader untuk sesuatu occasion e.g : pergerakan kawad kaki ( tak tahu term apa sebab saya dulu tak aktif sukan sebab tu gemuk. shial)
3) berpengaruh dan popular kat sekolah2 di sekitarnya

gambaran : (lelaki di sebelah kiri atas hanya hiasan)

masa ni tak kesah laki tuh bodoh ke tak dalam bab2 belajar. yang penting cukup sifat2 palsu di atas sebab nak tunjuk kat membe2 sambil bermonolog dalam hati 'gewe aku meme semak'. oh koya! tapi saya dengan sedikit bangga nak cakap saya tak pernah terlibat dengan cinta monyet maybe sebab kurang nafsu atau mungkin sebab nafsu kurang (eh?).

zaman berubah dan taste saya (mungkin orang lain) juga berubah. dah habis sekolah menengah, masuk pulak matrik. masa ni taste still macam budak2. yang paling common mereka perempuan suka muka 'korea2', 'chinas look' and whateva. taste masing2. kalau saya pulak?hehe..
1) tinggi (ini taste normal bagi peremp)
2) budak2 physical stream (maksudnya bakal2 engineer)
3) otak bijak
4) pandai buat lawak din beramboi (Al-Fatihah)
5) muka hitam (menunjukkan mereka adalah sports guy)
6) kurus

gambaran : (picture was randomly taken)

PENUTUP
dah makin dewasa, otak pun dah matang. semua2 ciri2 di atas tak bawa kemana sebab yang paling penting ialah hati yang jujur dan ikhlas sampai mati (masuk part feeling). im talking based on my experiences (lap air mata kejap). jadi apa yang perlu bagi seorang lelaki untuk dijadikan teman di dunia dan di akhirat ialah :
1) beriman dengan sepenuh hati kepada Maha Pencipta
2) tahu tanggungjawab sebagai anak, suami dan bapa.

tak banyak. DUA je tapi susah nak dapat macam ni. bila dua sifat ni combine bersama2, hidup InsyaAllah bahagia. (mata bersinar2 dan juga bermonolog tanpa tengok bideo kat fakebook). untuk part ni takde gambaran sebab mereka ni tidak layak digambarkan secara murahan. (sila senyum)

nota tangan : tiada makhluk Allah yang sempurna. mungkin secara lahiriah kita tengok seorang wanita beruntung dapat lelaki kacak+kaya+baik n bla3. tapi kita tak tahu mereka ini mungkin FAIL dalam producing anak. hoho bye!

Tuesday, November 23, 2010

I couldnt care less

entry ni rasa macam nak post esok tapi as stated above, macam kena post malam jugak. rasanya isu ni sensitif tapi perasaan geram sangat2 sudah tak tertahan. macam bunyi sangap la pulak. tadi saya tengok cerita 'Mencari Syurga' kat astro oasis. sape2 yang tak tengok lagi usah khuatir sampai tak berak sebab dijamin gerenti astro akan ulang tayang sampai cite episode akhir Safa&Marwah. Mencari Syurga tuh ceritanya pasal si bini muda guna ilmu sihir nak bomohkan suami dia and madu dia. geram bodoh la kalau betul2 wujud perempuan@lelaki or even worse budak2 bawah umur. hello ingat ilmu2 sihir ni orang2 tua je ke main. ni zaman millenium. konon remaja mencari identiti. oh taik lembu la dengan mencari identiti. maaf saya terlalu geram dengan perkara2 syirik macam ni. situasi budak2 bawah umur main2 sihir bila ada contoh butthurt kat dalam rumah. means that one of her/his family uses black magic to satisfy their shitto aim. hah bagusla. orang tua memang perlu dihormati tapi bila orang tua buat perangai macam takde tuhan, what the hell kita nak hormat bagai. okay honestly I don't have any experience about this. I talked based on my friends' story mory. one more thing, pursuing love with black magic couldnt bring your love becomes long lasting. ingatlah dosa syirik dosa yang memang tidak akan diampunkan oleh Pencipta.

nota tangan: kalau hati dah buta, tengok cerita rashid sibir banyak2 pun memang takkan sedar.

indahnya cinta bila ada keberkatan :)

sinetron indonesia

setiap kali saya tengok sinetron indo (bukan indon) mesti muka pelakon2 dorang gilas babians lawa cantik bangat bukan macam saya. tengok macam bukan stended muka 'pan asian' tapi dah macam pancake atau pun peterpan. maybe dorang ni bukan mix omputeh saja. mungkin jugak mereka ni keturunan geng2 afrika cape town atau laut china selatan. tapi i wonder adakah di dunia realiti indonesia muka2 awek2 and jans2 dorang cantik macam dalam omongan tv? selalu tengok kat dalam tv3 macam dalam rancangan 999 tuh, muka dorang biasa2 je, siap tutup2 muka lagi cover malu. hehe. tapi setelah survey dijalankan secara tipu2, artis2 indo yang masih nampak cantik di dunia realiti ialah ariel peterporn and luna maya. ahaha.. bagaimana saya tahu? semua pun tahu kan3. ngeh3. tapi kalau nak dicompare dengan pelakon2 maleis, takdelah secantik indo. kalau ada pun 2, 3 orang je yang cantik per drama or movie. tidaklah keseluruhan macam indo. lagi satu masalah dalam sinetron indo ialah banyaknye 'peri' atau ikan pari eh pari2.. dari gemuk ke kurus, dari yang banyak jerawat batu jadi muka licin macam simen. semua ikan pari boleh buat. lantak dorang lah. masalah cite indo lagi ialah episod yang panjang berjela2. satu contoh sinetron indo yang tak nak habis ialah Safa&Marwah. seingat saya cite tuh stat before saya stat sem 3 dan sekarang dah cuti final sem. lama tak lama pun ade jugak yang follow sampai berat bontot nak tinggal tv (e.g : my mom). apa2 pun majulah Kelantan untuk Malaysia.


nota penting : ada2(kata ganda) yang cakap muka saya macam Manohara Odelia Pinot. lalalala

SAMA KE?
tambahan dari mak saya : Manohara kecik je badan dia. T_T

Saturday, November 20, 2010

information melambangkan anda?

seringkali bila saya buka wall friends saya kat fakebook, saya akan baca apa yang ditulis kat petak kecik bawah profile pic. saya pun tak tahu nak guna term apa. macam2 yang ditulis. tapi bagi saya apa yang ditulis tuh melambangkan peribadi atau perasaan seseorang itu. benda ni sama jugak ngan status tapi benda ni statik lama sket kat wall and less attention from people. kalau yang jenis sokmo online, benda tu akan selalu bertukar macam superman (takde kaitan). sebagai contoh :

ini contoh ayat yang ditulis dalam petak kecik tuh. almost people ignore tapi saya kan suka melihat gelagat manusia. benda2 kecik macam ni pun menarik untuk dikongsi. maaf kepada mangsa fakebook di atas.

selalunya kalau yang berkapel tuh akan menunjukkan kesweetan mereka. auw3 sweet you. dah melalut. contoh kalau jenis yang berkapel :


ada jugak yang jenis sempoi. yang ni memang saya suka sebab menunjukkan dia ada life yang energetik. hoho.. selalunya orang yang sempoi ni tak menunjukkan masalah dia kat fakebook. contoh lagi :


nampaknya petak memang lebih baik dari belang.

untuk golongan married pulak benda yang ditulis mesti berkisar current life. mereka akan relate pasal family dorang. soo sweet. jiwang lepas kahwin adalah sangat comel. oh my dream (mata bersinar-sinar). contoh lagi :


adeh ternampak pulak married to whom. sorry kakak. hehe. adalah amat tidak sesuai jika yang sudah married meletakkan ayat syok sendiri di dalam petak tuh.

emm bagaimana pula dengan yang single?ngehehe. yang ni no comment sebab gaya penulisan mereka tidak spesifik. tapi ada jugak aritu saya terjumpa yang tulis 'bila aku nak ada pakwe ni'. wall itu tak sempat saya nak print screen sebab empunya wall dah delete. hehee.. contoh lain :


hmm.. hmm tuh macam nak cakap 'aku tak tau nak mencarut apa'. maybe kalau bercouple lepas ni mangsa di atas akan tulis 'hanya kau di hatiku sayang'. hahha.

kalau yang jenis alim pulak? saya suka tengok orang2 alim ni. boleh bagi contoh ke arah kebaikan. tak gitu? contoh lagi dan lagi :


dapat jugak manfaat and message dari mereka yang alim2 ni.

maaf ye kalau saya terprint screen wall2 anda. hanya sebagai contoh. terima kasih.


Friday, November 19, 2010

bila mood setandi datang mengacau mood study

esok dua paper last. bukan newspaper. ni paper final yang bakal menentukan hala tuju profesion perguruan di Malaysia. eh ape ni. ok serius. esok paper yang paling diminati ramai iaitu fizik am and consumer studies. meh saya describe satu2 pasal 2 subjek pembunuh pointer.

fizik am/general physics : benda yang paling saya benci lepas Israhell. subjek ni macam takde motif. soalan paling b****h yang pernah saya buat ialah 'kenapa kalau kita berpayung semasa hujan, kita tidak akan basah kalau berdiri secara statik. tetapi kenapa kalau kita berlari dalam hujan, kita akan terkena tempias air hujan'. what the fish in the tank of the soalan is this? dah kalau lari memang la basah. duduk diam2 konpem tak kena air. soalan macam tuh pun nak tanya. nak je jumpe Einstein cakap kat die "hai awak, awak reka rumus panjang2 gedabak pastu awak mati'. haish.. lama2 belajar benda ni rambut pun boleh jadi putih alfro macam dia.

pengajian pengguna/consumer studies: subjek ni bunyi macam cikai tapi bebelan yang terdapat di dalam nota boleh buat mulut berbuih2 macam sabun Daia. tapi subjek ni ada jugak manfaat dia sebab kita boleh tahu hak kita sebagai pengguna. subjek ni juga boleh menambahkan keberanian untuk bersuara kalau tak puas hati dengan barang yang sudah dibeli. tapi bukanlah bermaksud subjek ni ajar camne kau nak mencarut dengan penjual pulak. actually banyak je akta perlindungan pengguna. (saya tak ingat). jadi kalau rasa tak puas hati dengan penjual boleh je guna ilmu tuh untuk tuntut keadilan. sebagai contoh :

pengguna perasan bijak : apek, ari tuh saya beli biskut tiger tapi balik rumah baru saya sedar dah expiry date. saya mau mintak ganti rugi berdasarkan akta bla bla bla bla

apek yang bajet : mana besekut tuh?

pengguna perasan bijak : sudah dalam perut la apek. lagi mau tanya

apek yang bajet : lu kata sudah expali date. lagi boleh makan.

pengguna perasan bijak : saya makan sebab saya kesian sama biskut tuh. lagi lama simpan lagi expired la apek.

apek yang bajet : bolooohh

kesimpulan : makanlah beras aranab mas

dah boring2 ni saya try googling gambar2 menarik untuk diconteng sementara menunggu mood study datang. terjumpa la satu mangsa ni.


sorry ye makcik. saya ambik gambar awak untuk diconteng. prom prang pom pang guu egruudd dhrii slsur slslsehekwo maka siaplah lukisan kreatif saya menggunakan gambar mangsa di atas. ready?

10
.....

.....












tak payah countdown lah.


tak payah puji2 dalam hati. saya memang kreatif. yawww!!!

nota tangan : nak sambung packing barang walhal mood study tak datang lagi. chooo chooo trainnn

Thursday, November 18, 2010

tag dari miss Lilo loloolo

1) Apa yg sedang bermain di fikiran anda sekarang??
exam falsafah pendidikan. Socrates, Plato, Aristotle.. Micheal Jackson, Awie, nasi kak wok, kb mall eh lari topik pulok.

2. Apakah nama samaran anda?
kuneng, anah, sanah, baronah, boron, but I LOVE3 when people call me Hasanah :)


3. Senaraikan 3 orang yg anda sayang.
- mok n wae de kinder bueno
- familia de amor
- frens de castello

4. Panggilan utk si dia..
deer..

5. Hadiah yang paling diimpikan dari yang teristimewa..
kejujuran hati sampai mati. boleh?

6. Blog mana yang paling suka di 'visit'??
belog yang tak syok sendiri

7. Tag pada 5 rakan blogger anda...
tak cukup kot 5. najah, ayat, sikin and sape2 boleh tag diri sendiri.

Tuesday, November 16, 2010

selamat hari raya aidil adha

first taim TAK BALIK raya haji. oh klate are you okay with that? lembu2 sudah rindu padaku. nak buat rano ambo ado paper 18 tuh. soba deh lembu. di bawah ni ada dedikasi untuk semua warga klate yang merinduiku. I LOVE YOU LEMBUUUUU


nota tangan : diharap viewer bagi video ini adalah perempuan sahaja kerana terdapat kelucahan yang melampau di dalam video ini. sebarang akibat yang terjadi selepas itu tidak ditanggung oleh pihak sikunengkakitemberang@sungaigolok.my. dan satu perkara yang saya hairan dengan moto UPM iaitu 'with knowledge we serve'. kalau dah dengan knowlegde, serve la cuti raya cukup2 untuk ktorang ni. ok?

nota tangan kuasa 2: before this, video ni dah aplok kat fakebook tapi telah di delete atas sebab2 musabab ahmad albab. saya aplok kat sini sebab ada permintaan. lagipun belog saya takde follower seramai fakebook. jadi kemungkinan besar video ini tidak diloading oleh penduduk malaysia yang cintakan lembuuuuu. saya lebih berkeyakinan view video yang takde viewer. sesungguhnya terbukti benar saya seorang yang pemalu sempoi. bohhhhhhhhh

nota tangan kuasa 3 : nak study. bohhhhhhh

Monday, November 15, 2010

bila sedih tengok si annoying


video pasal si oren gigi kuneng. cara dia cakap macam dia hidup lama bai. video ni boleh buat saya and kita2 jadi senyum macam ni
----->

nota tangan : Pengalaman mematangkan kita. Fikir dulu sebelum bertindak.

Sunday, November 14, 2010

.HIM and us.

rasa tersentuh bila baca artikel ni. Allah gives and forgive but human get and forget. Don't we?


Alangkah tidak malunya kita!!!

by Ahlan Wasahlan سيتي فاطمه on Sunday, November 14, 2010 at 11:50am

setiap hari kita ketawa. Setiap hari kita jumpa kawan. Setiap hari kita dapat apa yang kita nak.

Tapi..kenapa hati kita tak gembira?

Kita sembahyang setiap hari. Kita berdoa selalu pada Allah. Kita mintak sungguh-sungguh pada Allah. Tapi..kenapa susah sangat doa kita nak makbul? Sedangkan Allah ada berfirman. "Berdoalah pada Ku, nescaya akan Ku kabulkan...,"

Apa masalah kita?

Hati kita tak gembira sebab kita tak pernah bersyukur dengan apa yang kita ada. Kita tak pernah nak menghargai setiap nikmat yang kita dapat. Kita asyik memikirkan benda yang kita tak ada, sampai kita lupa melihat nikmat sekeliling kita.

Kita berdoa, tapi kenapa payah sangat doa kita Allah nak makbulkan?

Sebab kita asyik meminta pada Allah, tapi kita tak pernah mintak ampun pada Allah, sedangkan dosa-dosa kita terlampau banyak pada Allah. Alangkah tidak malunya kita. Kita merintih, kita merayu agar Allah makbulkan doa kita. Tapi, lepas kita dapat kesenangan kita lupa pada Allah, kita tak bersyukur pada Allah. Bila dah datang kesusahan, baru nak ingat Allah balik. Baru nak menangis, merintih..mintak Allah pandang kita. Macam mana Allah nak makbulkan doa kita?

Cuba kita renung diri kita. Cuba hitung, berapa kali kita sebut kalimah syukur dalam satu hari? Tak payah seminggu, cukuplah sehari sahaja. Berapa kali agaknya? Itupun kalau ada sebut la..

Pernah kita bangun malam, solat sunat...solat tahajud..solat taubat? Pernah? Ada...waktu zaman sekolah dulu. Itupun, lepas kene ketuk dengan warden, suruh bangun. Lepas tu...ada? Ada...time dah nak exam...waktu rasa result macam ada aura nak fail. Siap buat solat hajat lagi! Lepas dapat result tu, ada tak buat sujud syukur? Hmm...entah la, tak ingat pulak.

Hari-hari kita buat baik. Kita tolong orang. Kita sedekah dekat orang. Kita buat macam-macam. Tapi kenapa kita tak dapat nak rasa kemanisan setiap perbuatan yang kita lakukan tu? Hati kita tetap jugak tak tenang. Kenapa ye? Sebab dalam hati kita tak ada sifat ikhlas. Mulut cakap ikhlas, hati kata lain. Macam mana tu? Kita tolong orang sebab nak harapkan balasan. Nakkan pujian. Nakkan nama. Kita riak dengan setiap kebaikan yang kita buat. Macam mana hati nak tenang? Bila dapat kejayaan, kita bangga dengan apa yang kita ada. Mula nak menunjuk-nunjuk dekat orang. Sampai lupa siapa sebenarnya yang bagi kejayaan tu dekat kita.

Alangkah tidak malunya kita..., Allah ciptakan kita sebagai khalifah di bumi ni. Kitalah sebaik-baik kejadian yang Allah pernah ciptakan sehinggakan semua makhluk sujud pada bapa kita, Nabi Adam kecuali Iblis Laknatullah. Betapa Allah muliakan kejadian manusia. Tapi, kita sendiri tidak memelihara diri kita. Kita lupa tanggungjawab kita sebagai hamba. Kita lupa kepada yang mencipta diri kita. Bahkan, kita alpa dengan nikmat yang ada. Nabi Muhammad s.a.w, pada saat malaikat ingin mencabut nyawa Baginda, Baginda masih memikirkan umat-umatnya. Ummati! Ummati! Sampai begitu sekali sayang Rasulullah pada kita. Tapi kita....? Kita lupa pada Baginda Rasul. Berat benar lidah kita nak berselawat ke atas baginda. Macam mana hati kita nak tenang?

Lembutkanlah hati kita. Tundukkan lah diri kita pada Allah. Bersyukur dengan nikmat yang Allah pinjamkan pada kita. Semua itu tidak akan kekal. Bila-bila masa Allah boleh tarik balik semua itu. Ikhlas kan lah hati dalam setiap perkara yang kita buat.

Sesungguhnya, hanya Allah sahaja yang berkuasa menilai keikhlasan hati kita. Insya Allah, kita akan dapat merasai kelazatan halawatul iman itu sendiri. Tenanglah dikau wahai hati...


credit to In a Relationship

physics self-substituting

Kinetic Energy


Distance



Speed



Potential Energy

nota tangan untuk Dr Rambut Putih : diharap kalau nanti taim exam kot2 tak ingat rumus, boleh saya letak gambar2 di atas sebagai extra marks.

Saturday, November 13, 2010

sesi luahan hati



segan nak cakap public nape saya sedih. cakap bahasa afrika okay jugak.


weet nie wil begin van waar. krimp gaan praat. Ek het eintlik een keer vasgeval vandag. na die wat nie weet nie wil begin van die fisika van hiervan. as jy studeer nie konpem lêer. maar as die studie dokter se wit hare op die vraag of apa2. pastu sien mense wat die liefde in die facebook selfs jaloers jugak. la weh 'n klomp dinge in my kop.

NOTA TANGAN : AMACAM ADA PAHAM?

cakap tak serupa bikin

korang rasa sesuai ke dialog ni dengan gaya dorang2 ni?

nota tangan : gambar2 yang digunakan tidak mewakili subjek2 yang sebenar. klik image untuk tumbesaran yang lebih baik.


tepuk dada keluar susu. hohooo

Friday, November 12, 2010

biasalah tuh



perasaan hari ni bercampur baur lah. potpet2 discuss semalam pasal test amali rambut macam tak berbaloi. boleh masa amali air mata keluar. haha malu kokram anah weh. bagila soalan adil sikit. macam boleh agak result sem ni. dengan physics lagi. adoiii.

anah : doraemon oo doraemon
mr. dora: ang3 totemodai suki doraemonnn.
anah: aku ngan nobita mana lagi bodoh ye?
mr. dora : nobita

fuh lega. okay dah happy balik.

Thursday, November 11, 2010

jawapan untuk soalan final

soalan ini diambil dari mr. kemah keming . ambo ambik ni buleh dok?

1. Apa benda yang paling penting dalam hidup korang?

nasik dan selipar jamban. tanpa nasik takleh fokus study mahupun berfacebooking. tanpa selipar jamban tak aman nak berak. berpijak pada taik2 n air kencing orang. euwww

2. Benda yang terakhir korang beli menggunakan duit korang sendiri?

pertama pun tak ada. tak pernah ada duit sendiri.

3. Dimana tempat korang ingin melangsungkan perkahwinan korang dan tema perkahwinan korang nanti?

di tempat yang ada sumber daging lembu yang banyak dan murah. nak jemput 1 Malaysia nih. tema ala2 cite doraemon.


4. Adakah korang sedang bercinta sekarang?
yup. dengan mamak cafe. oh masin mulut. mestila tidak!

5. Berapa lama korang akan mencintai kekasih korang?
selama2 kekasih halal saya itu mencintai saya. oh saya menjadi sweet..

6. Dimana korang selalu berjumpa dengan kekasih korang?
di tempat yang terang. duduk renggang2. hohooo

7. Novel / buku / majalah yang terakhir korang beli?
kamus english-english Longman. T_T

8. Apakah nama penuh korang?
nik hasanah abdullah@nik mahmood. jangan tanya nape ada @ sebab saya pun tak pernah tanya my late atuk pasal ni.

9. Antara mak dan ayah korang, yang mana korang lebih mesra?
dua2 ibarat twinkle2 little star. twinkle2 mok and wae how are you at jale baye?

10. Namakan orang yang korang betul-betul nak jumpa dalam hidup korang?
Nabi Muhammad

11. Adakah korang basuh baju korang sendiri?
yup. ye.

12. Dimanakah tempat yang korang betul-betul nak pergi?
Syurga Firdausi. dalam usaha.

13. Pilih salah satu, peluk atau cium?
penetration boleh? ahha.!

malah doh nok jawab.



azam baru di tahun 2010

azam ni datang masa nak habis tahun. bunyi macam cool. azam saya di akhir tahun ni ialah nak puasa sunat tiap hari isnin n khamis. tak tau berjaya ke tak. heheh.. azam ni tiba2 datang sebab my love,
Mr. Nik Mahmood selalu pesan "anah, posola tiap ari isnin nga komih". okay wae !! anah try okay.
I love you wae :)
nota tangan: berpuasa bukan juga sebab disuruh tapi sebab nak mengumpul amalan yang sedikit. yeah!!

Wednesday, November 10, 2010

susah senang kita bersama

pocoyo-pocoyo!! here come my stuff. entry ini tiada niat untuk show off barang2 personal. muehehehe

ala2 hotel berbintang2. sangat kemas di dalam gambar.


ni pulak squidward jr. sapa bagi? nadal lah. tapi benda bulat ni tidak sepoyo senior dia, squidward dan obviously skali dia tak main trumpet macam pakcik tuh.
nota tangan : notes bertampal tampal menandakan saya ben*ap


tersusun cantik. pandai botol2 ni beratur.


ni BOS segala botol. angkuh engkau ye posing sorang2 NIKII

laundry bag ni memang best macam asbestos sebab tak pernah merungut bau baju2 yang sederhana busuk. bukak mulut ngap2 je. bro tik kau memang tercipta untukku. auw3

makhluk2 yang suka tumpang tido atas katil saya. bajet anda hot? asyik senyum je yang kat tepi tuh.

ni si kipas memang nak mati DBSK yang bagi. saya memang tak kondifen nak pakai belt ni. macam budak2 g TS yang pakai. ahakss jangan marah cik odah.

sental sana, garu sini, berus sinun. berjasa mengeluarkan daki yang pemalu!

ni gelas kakak saya yang kasi. dah.

muka macam minatk lemak tuan dia (saya la tuh)

bajet macho macam 50cent ni kiki. eh camna saya tahu anda lelaki? sumpah saya tak pernah selak sluar kiki. you're still virgin honey. auw3!! oh lupa kiki ni kak nad yang bagi.

ni spesis 2 alam Dr. Rozmey. kejap ada kat toilet kejap ada kat atas katil. kau ni kenapa sardin?

sampah dalam pensil box.

sejadah pun tidak ketinggalan.

beg balik kampung untuk orang ada kampung atau orang bersifat kampung. orang kampung nak g bandar pun boleh bawak.


bo lawe staro demo GOMO KLATE GOMO

hai selipa. kau buruk tapi selesa.

no comment.

sekali tengok macam lucah la design sudu ni. ke otak saya ni turut juga kuneng..hmm. ape2 lah.

yang bekas macam zaman cina kuno tu tempat letak kerongsang etc dan kat bawah tuh korang mesti tau. penat nak explain satu2.

ni tempat sangkut tudung gagak a.k.a tudung ariani. penyangkut ni menjimatkan ruang sebab boleh gantung at least 28 helai gagak. cool untuk bilik yang 'luas' semacam ni.

dan benda yang bagi semangat untuk saya menyental baju ialah
Daia Lemon!! sabun basuh ni memang world class lah sebab memang wangi tahap one drop perfumes. lagi wangi dari Silky Girl for Men (eh?). sidai kat tempat sejuk pun bau sedap. tak paham la ape bende la dorang taruk. kalau takde baju nak basuh pun boleh g cari baju membe. nak main buih punya pasal.
nota tangan: ayat kedua last tuh rekaan je.

ingat awak je ada camera?

hahaa tiga post in a day! banyak idea la pulak time2 final ni. no worries esok saya tak ada paper. actually benda ni dah lama saya nak cakap tapi bila terbukak blog najah tiba2 teringat balik pasal ni. saya nak tambah sikit pasal post awak tuh najah. hahaha saya paling 'suka' bila girls dalam fb ni suka posing gambar buat muka comel yang kurang asli and ada add-on glitter, frame lah, kilat sambar menyambar lah dan lain2. pastu letak gambar lips kat pipi macam kena cium dan paling common skali nama album yang dipenuhi muka comel itu ialah mE, MySeLf ANd I atau dorang letak nama album tuh sebagai mE~. . dan paling tak suka bila kejap caps lock kejap tak. Tak letih tangan ke dik.. nape la post2 saya ni banyak mengomen pasal orang ni. diri sendiri tak sedar. Heheh.. dahla nak cari idea lain pulak.

manusia ni macam2


sering kali saya terfikir, saya ni layak ke nak judge people dari segi dressing or the way they talked? sementelah ada facebook almost a year ago, saya dah ada dekat 900 friends list dan berbagai ragam lah mereka ni. ada yang dulu elok2 pakai tudung sekarang dah terbang melayang tudungnya. dalam hati saya, 'minah2 ni mak bapak dorang camne.boleh biar anak2 dorang pakai baju macam pakai towel nak g mandi'. Posing dalam club lah. paling tak tahan mereka2 ini orang kelantan. for God sake.. Peluk2 ngan boyapren lah. Pastu bila clash boleh pulak buat status kat facebook . heboh satu dunia. kalau2 betul2 insaf it wont bother me tapi lepas tu letak pulak gambar cium2 ngan boyapren lain pulak. I admit that I am not good enough as a Muslim but I am trying to be.

tiba-tiba rasa mahu menulis

perasaan nak menulis tiba-tiba datang lepas saya baru lepas baca satu notes kat facebook yang berbunyi begini :


Saya percaya semua orang mest ada crush kt sesorang kan?

bila kite mnat kat org tu

1) kte asyk brharap dia mncul dpan kite..kite dok bce jampi serapah mntak2 kita dapat jmpe dia.haha..

2) Pstu kalo dia lalu sbelah kte,kite mula pura2 xnmpak tapi dalam hati ‘aish…cepat la tego..ak dah jln punya slow ni’..haha..ak tau korg mmg cmni sbb ak la slh sorg tu..^.^

3) bile dia tego kite,dpan dia mke maintain je..tnye dia cm kwan bese je..pas dia pergi je..peh..kalo ad krusi dpan korg,cnfirm patah sbb korg sepak..hehe..punye la happy pdahal dia just tnye ‘watpe tu’…

4) tapi bile dia xtego kte,mula la..masuk blik mke cam mati laki..mula pkir ‘nape dia xtego ak td..nk kata xnmpak,dh lalu sbelah..ke dia tau ak ske dia,dia xnak lyan ak..ke dia…..or dia…..’.mule la korg pkir ap sebab dia xtgor korg~

5)lagi 1,kalo korg ske kat dia,mle la kwan2 korg jd mngsa..lg2 yg mne rapt ngn korg..tiap2 hari nak cte..brdarah telinga kwan2 korang tu..roommate lagi r..cm orang gila kite brcerita tp kwan2 kite baik..walaupun dah tau jlan cte tu,diorg tetap dengar..*thnx r roommateku n kwan2 yg menahan telinga*

6)bila waktu cuti sem,peh~lagi r..dah r xleh tgk mke dia..seb baik ad fb~connecting people..haha..tp ble dia on9,xtau nk tgo pe..so,korg tgk jela..ble skali dua nak tego hai boleh tahan lg..tp kalo tiap2 ari nak tego dulu,kite pun rse segan..so trpksa la tahan hati..

7) apa status dia kat fb,smua nk like..bile status dia sedih,mule kte tnye dia..tp plg sedih kalo status dia pasal orang lain..dan psal hati dia kt pmpuan lain..nk mrah xleh,nk like pon xleh..tgk je la..pstu amek bntal..tutp muke pastu jerit..

8)tp ble dia komen2 dgn kwan2 dia,n dia brsungguh kata yg dia still single,mula r..snyum xnmpk mata..even kte tau mybe dlm hati ad org..tp kte ttp wat xtau..slagi mulut dia xkate sndiri,slagi tu kita ttap anggap dia single..

9)kalo kite nmpak brang2 yg dia ske,kte pun jd ske kat barang tu..dia ske minum air oren brand X,kite pun ske..asal g koop je,nk bli air,amek ape yg dia ske..ble nk ble ice cream pon ingat dia..tp ble kite nk bli asam ttbe tringat dia bese kate ‘makan asam xelok..xyah bli’..trus xjadi nk bli..mak kte punya la payah pujuk kte jgan mkan asam,dia ckp cmtu je trus dgr~tp ble dpan dia,trus g bli asam..saje nk attntion dia..

10)last skali r..korg msti brharap 1hari korg leh confess kt dia..n dtrima..tp untuk mse skrang korg hnye tgk dia dari jauh je*yg dkat tu ok la*..macam kwan2 saya kate ‘g je la cnfess kat dia’..ape diorg ingt ak cnfess ni cm nk bli gula2..sng2 je~kena r ada azam yg kuat,mke tebal baru leh cnfess..

So, kpada ssiapa yg ad crush tu r,sye sgt pham prasaan n keadaan korang..tp yg pnting kita kne la syg lbih kt yg kat atas,THE ONLY ONE..n oso kite nyer FAMILY..


Credit to the owner of this notes : Miss Mellina


hahaa serious betul ape yang dia cakap. Yang no 7 tuh memang tepat mengena atas kepala saya ni dan mungkin jugak anda. Hehe.. Ni masa bodoh2 la buat benda2 gini but I think I am matured enough (kot). Tapi memang seronok bila orang yang kita suka gedebooosh minat kita jugak. Haaha dunia milik kita. But yet I am single.. Wohaaaa.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...